Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Kost og madpakker

KOST OG MADPAKKER

Mellemmåltider
Om formiddagen får børnene i vuggestuen tilbudt brød,frugt og vand. Og i
børnehaven kan de tage en snack fra den medbragte madpakke. Om eftermiddagen får alle børn igen
tilbudt et let mellemmåltid, fx brød med eller uden smør, nogle gange
surmælksprodukter og som regel lidt frugt.


Frokost
I vuggestuen serveres der frokost, som vores køkkenassistent forbereder. Vi tilbyder sund og
varieret mad, der primært er økologisk. På opslagstavlen i vuggestuens fællesrum hænger dagens
frokostmenu. Når køkkenassistenten har ferie eller er på kursus, er der en vikar, der tilbereder maden.


Madpakker
I børnehaven skal alle have madpakker med hver dag. Husk at anskaffe en madkasse og en
drikkedunk, som dit barn selv kan åbne. Drikkedunken skal være halvt fyldt op med frisk vand, vi
genopfylder gerne. Pak helst maden ind i madpapir, eller bøtter, undgå stanniol som er svært
nedbrydelig. En god madpakke giver energi til dagens udfordringer og må meget gerne indeholde
følgende ingredienser:
Grønt: gnavegrønt, salat eller som pålæg, en halv avokado, de kan spise med ske, en halv majskolbe, friske ærter og lign.
Brød: rugbrød eller groft brød.
Pålæg: det, dit barn godt kan lide, det kan f.eks. være humus, postej, ost, peanutbutter m.v. 
Middagsrester: f.eks. pasta, pizza, risengrød, salat, frikadeller, kartofler eller bagte rodfrugter er ofte populære. Vi kan ikke varme børnenes mad op, så det skal kunne spises koldt, husk at vedlægge en gaffel eller ske, hvis det skal bruges.
Fisk: f.eks. fiskepålæg
Frugt: det friske og søde, bare lidt, da vi får frugt om eftermiddagen.
Der må ikke være slik og kager i madpakken og begræns frugtstænger (kan halveres),
frugtyoghurt og lign. som ofte indeholder meget sukker.


Samvær om maden
Børn har brug for en sund og varieret kost, så de får en stor del af de næringsstoffer, der ligger til
grund for, at de udvikler sig bedst muligt. Vi mener også, at det også er vigtigt at servere maden på
en positiv måde, via tale- og kropssprog. Vi introducerer gerne børnene for nye og varierede
smagsoplevelser og tager os god tid, så måltidet bliver hyggeligt og roligt.


Holdning til diæter
Hvis jeres barn har allergi el. lign., taler vi sammen om at tilgodese disse specielle behov. Ønsker til
diæter opfyldes, så vidt muligt, når det gælder udelukkelse af specifikke madvarer som f.eks.
citrusfrugter, jordbær, tomater og lignende. Vi er åbne for dialog, så kontakt os, hvis I har særlige diæter i familien.


Sukkerpolitik
Vi følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om sund kost, hvorfor sukkerholdige snacks og drikke
må nydes hjemme. Vi vil gerne lære børnene gode kostvaner, så de kan bevare sundheden hele livet. Vi bruger årstidernes frugt og grønt, så vidt det er muligt, køber de fleste madvarer økologisk
og forsøger at undgå kunstige farve- og tilsætningsstoffer. I børnehaven kan vi godt finde på at bage en kage eller lave marmelade f.eks. ud af de bær vi sanker eller har i haven, her bruger vi også sukker, men i begrænsede mængder.


Mad til fødselsdage
I vuggestuen kan børn og forældre, hvis I vælger at have noget med, komme med frugt, helst
økologisk, og/eller is uden tilsætningsstoffer. I børnehaven er det fint med lidt, men godt. Det kan
være frugt, is eller kage, men ikke slik. Helst økologisk og uden tilsætningsstoffer.